Konfet hazırlama incəsənəti

Bölmələr: // Şərh yaz
Batonçiklər
Dünyada o qədər konfet növləri var ki. Heç konfet yeyəndə içində nələr olduğunu və nədən hazırlandığını düşünürsünüz? Mən misal üçün uşaqlıqda yediyimiz çox dadlı batonçiklərin tərkibində araxis və soya ununun olduğunu bilmirdim.

Şokolad konfetlər çoxdur. Hazırlanmasını da bilirik. Amma şokoladsız konfetlərin hazırlanması bir başqa dünyadır. Bilirsiniz adicə şəkərin, suyun və yağın qarışdırılmasından neçə cür konfet almaq olar? Konfet hazırlanması böyük bir incəsənətdir. Burada şəkər əsasında hazırlanan konfetlər haqqında yazmaq istəyirəm.

Heç evdə şəkəri karamelləşdirmisiniz? Şəkəri düzgün karamelləşdirməyi bacarmaq da bir ustalıq tələb edir. Konfetin son teksturası tərkibindəki şəkərin miqdarından asılıdır. Şəkər və su şərbəti qızdıqca su buxarlanır, şəkər konstentrasiyası artır və qaynama nöqtəsi qalxır. Yüksək temperatur və şəkərin yüksək konsentrasiyası sərt şəkər konfetlərinin, aşağı temperatur isə yumşaq konfetlərin alınması ilə nəticələnir. 


Temperatur

Mərhələ
Şəkərin konsentrasiyası


Misal

100°C

Maye

Dəyişmir

Sadə şəkər şərbətləri
101°C - 112°C
Sap
80%
Şəkər şərbəti, meyvə likyoru
112°C - 115°C
Yumşaq top
85%
İngilisdilli ölkələrdə süd irisi - fadj
116°C - 120°C
Möhkəm top
87%
Karamel konfetləri
121°C - 131°C
Bərk top
92%
Nuqa, toffi, Marşmellou
132°C - 143°C
Yumşaq çat
95%
Taffi
148°C - 154°C
Bərk çat
99%
160°C
Şəffaf maye
99%
Karamelləşməyə doğru
165°C -182°C
Qəhvəyi maye
100%
Yüngül karamel (171°C)


Şəkərlə suyu qızdırarkən çalışmaq lazımdır ki, müəyyən mərhələləri keçməsin. 182 dərəcə selsidən daha yüksək temperaturda şəkər artıq yanır və bu qarışığı atmalı olacaqsınız. Uşaqlıqda xüsusi formalarda "lollipop" (çöp şirnisi) hazırlayanda qarışığın qəhvəyi rəng almasını gözləyərdik və sonra xüsusi formalara tökərdik. Bu mərhələ 165 dərəcə selsidə başlayır. Şəkəri nə vaxtsa yandırdığım və atdığım yadıma gəlmir. Çünki, qarışıq qəhvəyi rəng alan kimi oddan götürərdik. 

Bir də yumşaq şəkər növü şəkər pambığı yəqin ki, hamı yeyib. Bu cür pambığı fırlanan hissəsi olan xüsusi maşınlarda düzəldirlər. Belə pambığa rəng də qatırlar. Bakıda adətən çəhrayı rəngli pambıqlar satılır. 

Ümumiyyətlə, konfet düzəltmək çox maraqlı  və dadlı işdir. Mütləq bir dəfə də olsa düzəldib prosesdən ləzzət almaq lazımdır. 

0 comments:

Post a Comment